Przejdź do głównej zawartości

ZAPIEKANY MAKARON Z OWCZYM SEREM I SZPINAKIEM

Kto nie lubi zapiekanek makaronowych? Ja U W I E L B I A M! Najfajniejsze wychodzą z resztek, które zostały nam w lodówce, ale czasami warto się przyłożyć, żeby upiec naprawdę coś ekstra. Do dzieła!

LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
200-250g dobrego makaronu tagliatelle (najlepiej z semoliny)
1 czubata łyżka serka śmietankowego (typu Almette albo inny)
oliwa z oliwek
szczypta pieprzu
szczypta wędzonej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
5-6 cienkich plastrów długo dojrzewającej szynki, albo półsurowej (może być parmeńska lub szwardzwaldzka)
3 duże plastry sera owczego
1 łyżka chrupiącej prażonej cebuli
1 opakowanie szpinaku baby
1 kulka mozzarelli

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Rozgrzewamy piec na 180°C, góra/dół. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente. Odcedzamy, zostawiając trochę wody z gotowania - jakieś pół szklanki - wszystko troszkę musi pływać. Dodajemy serek śmietankowy i dokładnie mieszamy. Może wydawać się Wam, że jest nieco za dużo wody, ale spokojnie, wszystko ładnie się wchłonie podczas pieczenia, a taki sos doskonale zastępuje klasyczny beszamel. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego (ok. 25cm x 15cm) skropionego oliwą. Makaron posypujemy pieprzem, suszoną bazylią i wędzoną papryką. Na wierzchu niechlujnie rozkładamy pokrojoną w paski szynkę, następnie pokruszone plastry sera owczego, prażoną cebulkę, rozsypujemy dużą garść szpinaku baby, a na końcu rozkładamy na wszystkim poszarpaną kulkę mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego pieca, zwiększamy moc na 200°C i pieczemy ok. 20min. Pieczemy, aż ser się zapiecze i nieco zezłoci. Gotową zapiekankę podajemy z pozostałym szpinakiem skropionym oliwą lub octem balsamicznym. Et voilà !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek