Przejdź do głównej zawartości

CARBONARA Z GNIECIONYMI BATATAMI

Zastanawialiście się kiedyś, co by były, gdyby połączyć makaron z ziemniakami? Tak, wiem jak to brzmi, ale jeśli mówimy o słodkim ziemniaku - batacie - sprawa wygląda naprawdę baaaardzo smakowicie. Mam dla Was super prosty przepis na carbonarę z pieczonym, gniecionym batatem. Zróbcie koniecznie! 

LISTA ZAKUPÓW - dla 2-4 osób (zależy od apetytu :)):
250g makaronu tagliatelle
1 średni batat
6 plastrów wędzonego, parzonego boczku
1 małe opakowanie śmietany 18%
garść świeżych listków natki
oliwa z oliwek
1 łyżka suszonej bazylii
papryka wędzona
suszony czosnek
sól
pieprz

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu -  al dente. Odcedzić pozostawiając pół szklanki wody z gotowania. Batata obrać, pokroić w grube paski (grubości kciuka), ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką i wstawić na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika (góra/dół 200°C - 30min). Wyjąć z pieca, nieco ostudzić i delikatnie rozgnieść widelcem. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dorzucić pokrojony w kostkę lub w paski boczek i dużą szczyptę suszonego czosnku. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wszystko smażyć ok. 5min, aż boczek nieco się zrumieni. Dodać śmietanę i bataty i delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze ok. 2min. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron i wodę z gotowania, wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzać. Podawać posypane świeżą natką. Et voilà !

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek