A oto prosta i szybka sałatka - wystarczy wymieszać i doprawić domowym winegretem. Danie błyskawiczne i baaaardzo smaczne.
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
1 duża biała cykoria
pęczek rukoli
duża garść kiełków brokułu
4 garści mrożonego groszku
kawałek fety
szczypior - 2, 3 gałązki
świeży ogórek
garść pestek dyni
2 kromki chleba kukurydzianego
oliwa extra vergine
sok z połówki cytryny
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Potrzebna będzie duża miska.
Cykorię i ogórka kroimy w półksiężyce. Rukolę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy kiełki, posiekany szczypior i pokruszoną fetę. Groszek podgrzewamy chwilkę na patelni na niewielkiej ilości oliwy, aż nieco zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiący. Pestki dyni prażymy na patelni. Chleb kroimy na nierówne kawałki, skrapiamy oliwą i wrzucamy na chwilę na patelnię, aż się nieco zrumieni i zacznie chrupać. Wszystkie składniki lądują w dużej misce. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, Wymieszać i GOTOWE! Et voilà !
LISTA ZAKUPÓW - dla 2-3 osób:
1 duża biała cykoria
pęczek rukoli
duża garść kiełków brokułu
4 garści mrożonego groszku
kawałek fety
szczypior - 2, 3 gałązki
świeży ogórek
garść pestek dyni
2 kromki chleba kukurydzianego
oliwa extra vergine
sok z połówki cytryny
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Potrzebna będzie duża miska.
Cykorię i ogórka kroimy w półksiężyce. Rukolę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy kiełki, posiekany szczypior i pokruszoną fetę. Groszek podgrzewamy chwilkę na patelni na niewielkiej ilości oliwy, aż nieco zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiący. Pestki dyni prażymy na patelni. Chleb kroimy na nierówne kawałki, skrapiamy oliwą i wrzucamy na chwilę na patelnię, aż się nieco zrumieni i zacznie chrupać. Wszystkie składniki lądują w dużej misce. Całość skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, Wymieszać i GOTOWE! Et voilà !
Komentarze
Prześlij komentarz