Przejdź do głównej zawartości

ZDROWE CZIPSY

Wszyscy lubimy podjadanie i nie uwierzę, jeśli ktoś zaprzeczy. Każdy z nas ma czasami ochotę na podskubanie czegoś niezdrowego i kalorycznego. Oczywiście, wszystko można zastąpić zdrową przekąską, ale czy nie dalibyście sobie czasami uciąć ręki za garść chipsów? ;) Ja... tak. To całkiem normalne. Ale... czy zdrowe? Nie bardzo, nawet od czasu do czasu. Ale... czy zawsze musimy zastępować zachciankę jabłkiem, czy bananem? Otóż nie! "Zdrowe czipsy" istnieją! Wykonanie ich zajmuje naprawdę parę chwil, a i nie napracujecie się za bardzo. Wystarczy zainwestować w dobrą bazę... 

A co będzie nam potrzebne:
1 opakowanie (najlepiej 8 szt.) tortilli orkiszowej
(tortillę możecie zastąpić chlebkiem pita, także orkiszowym)

Tortille wyjmujecie z opakowania i kroicie niechlujne w mniejsze i większe trójkąty. Kawałeczki układacie na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiacie do nagrzanego pieca 150C na ok. 10-15 min. Trzeba co jakiś sprawdzać. Nasze czipsy muszą tylko stwardnieć. Gotowe przesypujecie do dużej miski.
Przydałby się jeszcze sos do maczania naszych domowych nachosów...

Miksujecie:
1 czerwoną paprykę hiszpańską
1/2 albo 1/4 świeżej papryczki chilli (ilość zależy od Was, jak lubicie ostro)
szczyptę soli
szczyptę pieprzu
sok z połowy limonki
garść świeżej kolendry
kilka pomidorków koktajlowych truskawkowych
2 łyżki oliwy extra vergine

Zmiksowany na gładko sos przelewacie do miseczki i gotowe! Pyszna przekąska i zdrowa, bo wiecie, co jest w środku. :) Polecam!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek