Pączki - kupujecie, czy robicie sami? Ja w tym roku podjęłam wyzwanie i razem z Mamą postanowiłyśmy upiec własne, domowe, złote, pachnące pączki. Oto efekt naszej ciężkiej pracy... smażenie może dać w kość, ale warto. Brawa dla mojej Mamy za wytrwałość i usmażenie 50 pączków! :)
Przepis jest prosty (nie autorski, zaznaczam, ale znaleziony gdzieś, kiedyś, w kolorowym piśmie, sprawdzony i dobry) - DO DZIEŁA! :D
(porcja na ok. 25 pączków)
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
5 żółtek
8 dkg cukru
8 dkg masła
szklanka mleka
płaska łyżeczki soli
łyżka spirytusu lub wódki
do smażenia 1 kg dobrego smalcu (może być Planta), 1-2 łyżki spirytusu lub wódki
Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać żółtka, cukier, spirytus, przesianą mąkę i starannie połączyć, na koniec wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części, rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Następnie na jednym z placków równomiernie w odstępach równych średnicy szklanki rozłożyć po łyżce marmolady, przykryć drugim plackiem i wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich kulki, ułożyć je w odstępach na posypanej mąką stolnicy i zostawić do wyrośnięcia. W wysokim garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków /powinny swobodnie pływać/, następnie zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron 2-3 minuty, wyjąć i osączyć na czystym papierze, gdy przestygną posypać cukrem pudrem lub polukrować. SMACZNEGO :)
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
5 żółtek
8 dkg cukru
8 dkg masła
szklanka mleka
płaska łyżeczki soli
łyżka spirytusu lub wódki
do smażenia 1 kg dobrego smalcu (może być Planta), 1-2 łyżki spirytusu lub wódki
Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać żółtka, cukier, spirytus, przesianą mąkę i starannie połączyć, na koniec wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części, rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Następnie na jednym z placków równomiernie w odstępach równych średnicy szklanki rozłożyć po łyżce marmolady, przykryć drugim plackiem i wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich kulki, ułożyć je w odstępach na posypanej mąką stolnicy i zostawić do wyrośnięcia. W wysokim garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków /powinny swobodnie pływać/, następnie zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron 2-3 minuty, wyjąć i osączyć na czystym papierze, gdy przestygną posypać cukrem pudrem lub polukrować. SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz