Przejdź do głównej zawartości

TŁUSTY CZWARTEK

Pączki - kupujecie, czy robicie sami? Ja w tym roku podjęłam wyzwanie i razem z Mamą postanowiłyśmy upiec własne, domowe, złote, pachnące pączki. Oto efekt naszej ciężkiej pracy... smażenie może dać w kość, ale warto. Brawa dla mojej Mamy za wytrwałość i usmażenie 50 pączków! :)

Przepis jest prosty (nie autorski, zaznaczam, ale znaleziony gdzieś, kiedyś, w kolorowym piśmie, sprawdzony i dobry) - DO DZIEŁA! :D
(porcja na ok. 25 pączków)
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
5 żółtek
8 dkg cukru
8 dkg masła
szklanka mleka
płaska łyżeczki soli
łyżka spirytusu lub wódki
do smażenia 1 kg dobrego smalcu (może być Planta), 1-2 łyżki spirytusu lub wódki

Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i zostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać żółtka, cukier, spirytus, przesianą mąkę i starannie połączyć, na koniec wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części,  rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Następnie na jednym z placków równomiernie w odstępach równych średnicy szklanki rozłożyć po łyżce marmolady, przykryć drugim plackiem i wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich kulki, ułożyć je w odstępach na posypanej mąką stolnicy i zostawić do wyrośnięcia. W wysokim garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków /powinny swobodnie pływać/, następnie zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron 2-3 minuty, wyjąć i osączyć na czystym papierze, gdy przestygną posypać cukrem pudrem lub polukrować. SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek