A na weekend mam dla Was super przepis na smakowite kukurydziano-kokosowe ciasteczka, które błyskawicznie przygotujecie w domowej kuchni. :)
LISTA ZAKUPÓW:
3/4 szkl mąki kukurydzianej
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl cukru brązowego
1/3 kostki masła
1/3 szkl wiórków kokosowych
1 jajko
3 łyżki mleka
szczypta soli
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść. Im krócej tym lepiej - chcemy, żeby ciasteczka były kruche. Ładnie uformowaną kiełbaskę z ciasta (ok. 5-6 cm średnicy) zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na ok. 30 min. Piec nagrzać do 180ºC góra/dół. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w 1 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 min aż ciasteczka lekko się zezłocą. Et voilà !
Wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść. Im krócej tym lepiej - chcemy, żeby ciasteczka były kruche. Ładnie uformowaną kiełbaskę z ciasta (ok. 5-6 cm średnicy) zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na ok. 30 min. Piec nagrzać do 180ºC góra/dół. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w 1 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 min aż ciasteczka lekko się zezłocą. Et voilà !
Lubię takie szybkie, proste i smakowite przepisy na słodkości ;)
OdpowiedzUsuńJa też! :)) Przepis powstał spontanicznie. Polecam bardzo !!
UsuńSzybkie i pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBARDZO ładny blog :)
Usuńdomowe ciasteczka- pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :) Polecam!
Usuń