Przejdź do głównej zawartości

KREM PAPRYKOWY I DOMOWA FOCACCIA

Festiwalu papryk ciąg dalszy. Co powiecie na aromatyczny krem paprykowy z domową, przepyszną focaccią? Prosta sprawa!

LISTA ZAKUPÓW - porcja na 2 osoby:
    na krem:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 szkl soku pomidorowego
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 ekologiczna kostka warzywna
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
szczypta suszonego, mielonego czosnku
szczypta chilli
szczypta brązowego cukru
woda
    na focaccię:
1 szkl mąki
1 saszetka suchych rożdży (7g)
letnia woda
2 szczypty soli
szczypta czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
2 łyżki oliwy z oliwek

JAK PRZYGOTOWAĆ?

Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Następnie dodajemy resztę składników i na koniec wodę - tyle, ile chcecie, to zależy od tego, jak gęsty krem lubicie. Na początek proponuję dodać mniej, potem ewentualnie dolać. Wszystko trzeba zagotować, potem zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Potem zblendować, nalać do miseczek, dodać kilka łyżeczek jogurtu naturalnego i gotowe!

Domowa focaccia wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i suszone drożdże. Mieszamy suche składniki. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę. Na początek dolejcie pół szklanki i zacznijcie zagniatać ciasto. Można dolać więcej wody. Ciasto musi być sprężyste i odchodzić od miski. Trzeba je zagniatać ok. 5-10 min, aż poczujecie bąbelki powietrza pod palcami. Musicie uwolnić gluten. Następnie zgrabną kuleczkę układamy na dnie miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 30 min. W międzyczasie przygotowujemy zioła. Wrzucamy do moździerza wszystkie suszone zioła, szczyptę pieprzu i soli. Dokładnie ucieramy, ale nie na miał. Zostawcie trochę większych kawałków rozmarynu, będzie ciekawiej wyglądał po upieczeniu. Wyrośnięte ciasto układamy na papierze na blaszce. Rozciągamy na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm, posypujemy ziołami i polewamy oliwą. Przyprawy trzeba dokładnie rozetrzeć na całym cieście. Odstawiamy na 5 min na bok. Jeszcze troszkę ciasto powinno urosnąć. Piec nagrzewamy do 220C góra/dół i pieczemy w nim focaccię na najniższym poziomie ok. 15-20 min aż się ładnie przyrumieni. Po pierwszych 10 min możecie sprawdzić ciasto. Et voilà !

Komentarze

  1. Bardzo lubię kremy ale ostatnio straciłam wenę. Dziękuję Ci za ten przepis bedzie w sam raz, kiedy jutro wpadną znajomi. Dam znać jak smakowało;) jeśli szukałbyś obiadowych inspiracji zapraszam do siebie;) Kasia
    http://smaczniejemy.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I jak smakowało? Chętnie zajrzę na Twój blog. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek