Przejdź do głównej zawartości

LECZO RATATOUILLE

Mam dla Was fantastyczne combo smaków. Nazwa przepisu mówi właściwie wszystko. To do dzieła!

LISTA ZAKUPÓW:
kiełbasa swojska 30cm
2 średnie cukinie
1 bakłażan
2 puszki pomidorów całych bez skórki
5 połówek marynowanych w occie czerwonych papryk
3 hiszpańskie papryki, najlepiej kolorowe
1/2 szkl wody
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy nr 1: 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 2 łyżeczki gorzkiej papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka przyprawy Kamis suszone pomidory
przyprawy nr 2: szczypta cukru, 1cm drobno posiekanej chilli

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Do przygotowania tego dania potrzebny będzie Wam naprawdę duży gar. Kiełbasę kroimy w małą kostkę i przesmażamy razem z przyprawami nr 1 - na sucho. Jak już kiełbaska nieco się zrumieni, a przyprawy wydobędą aromat, dolewamy 1/2 szkl wody i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości, co kiełbasa i stopniowo dodajemy do garnka, zaczynając od tych najtwardszych. Po dodaniu każdego warzywa, mieszamy wszystko, smażymy ok. 1min i dodajemy kolejne. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, doprawiamy przyprawami nr 2 mieszamy dokładnie. Teraz wystarczy już tylko przykryć garnek, całość zagotować, zmniejszyć moc palnika i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1h. Et voilà ! Takie danie pysznie smakuje z chlebkami pita lub ze świeżym razowcem.... polecam także kilka kropel zielonego tabasco. 

Komentarze

  1. mmmm... wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam. Bardzo lubię takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Ja również. Można fajnie poeksperymentować ze składnikami. :)

      Usuń
  3. Od dawna przymierzam się do "ratatuja" :) może w końcu dojdzie do jego wykonania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak już przyrządzisz. :) Robię to danie często, jest proste i jednogarnkowe i nie wymaga dużego wysiłku. ;)

      Usuń
  4. Bardzo prosty i szybki przepis :) Sama też coś podobnego robię, także w wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle fantastyczne pomysły Madzia. Przepraszam, że dawno nie zaglądałam. Poprawię się. Zapraszam na mojego bloga.
    http://kasinyswiat.blogspot.com/

    Totalny misz masz u mnie. Trochę tego trochę tamtego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki !! Zapraszam częściej ;) :) :* Zajrzę do Ciebie...

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek