Najlepsze ciasto do pizzy robię zawsze na oko. Tak, tak. ;))
Wsypuję do dużej miski mąkę, ok. 0,5kg, może ciut więcej, dodaję szczyptę soli i cukru do smaku, trochę oliwy z oliwek, a na koniec ciepłą wodę, w której wcześniej rozpuszczam 1 saszetkę suszonych drożdży (ok. 7g). Wody dolewam ok. 1 kubka. Jeśli ciasto jest za luźne, dodaję nieco mąki podczas wyrabiania. Czasami dosypuję suszone oregano. Ciasto wyrabiam długo, ok. 10 min intensywnie ugniatając i rozciągając. Większość robi to na blacie czy stolnicy, a ja w misce. :) Wyrobione ciasto musi być sprężyste i pełne powietrza i będzie odchodziło od dłoni.
Ciacho zostawiam w oprószonej mąką misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Ciasto powinno minimum podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozciągamy, najlepiej trzymając w górze i formujemy okrągłe placki grubości ok. 1 cm. Można rozwałkować, ale ja wolę rozciągać. (jeśli zostanie wam trochę ciasta, można je zamrozić i będzie na następny raz)
Ciasto układam na cienkiej blaszce na papierze do pieczenia. Smaruję sosem pomidorowym, układam składniki (im mniej, tym lepiej - nie można obciążać ciasta !!) i piekę ok. 10-12 min w piecu rozgrzanym do 230C góra/dół. brzegi ciasta powinni się ładnie zrumienić. Sprawdźcie po 10 min przez szybkę piekarnika (nie otwierajcie pieca !!) i oceńcie... czasami pizza potrzebuje te 2 min dłużej/krócej.
Najbardziej lubię wersję z kiełbasą pepperoni i porwaną kulką mozzarelli. Po upieczeniu posypuję taką pizzę rukolą i polewam oliwą extra vergine. Et voilà ! PYSZNOŚCI !!!!! Polecam Wam bardzo... naprawdę WARTO !!
Komentarze
Prześlij komentarz