Przejdź do głównej zawartości

BOMBKA JAMIEGO

Robiliście kiedyś ten cudowny deser, który z powodzeniem można przygotować nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia? Jest pyszny, piękny i efektowny. Poniżej przedstawiam Wam przepis via jamieoliver.com i kuchniaplus.pl - troszkę go wygładziłam. ;) - moje dopiski składnikowe w nawiasach. Najlepsze jest to, że ten deser możecie zrobić dużo wcześniej i nawet 2 m-ce przechowywać w zamrażarce. 

LISTA ZAKUPÓW - ok. 12 porcji:
1 litr dobrych lodów waniliowych
1 kg ciasta panettone
125 ml Vin Santo (lub innego owocowego wina)
3 czubate łyżki dobrego dżemu malinowego (lub powideł śliwkowych)
25 g obranych pistacji
75 g osączonych wiśni z puszki (najlepsze będą te od babci ;))
40 g kandyzowanych mandarynek (lub innych kandyzowanych owoców), pokrojonych na cienkie plasterki
2 klementynki – 1 obrana i pokrojona na plasterki
200 g dobrej gorzkiej czekolady min 70% miazgi kakaowej, pokruszonej (lub mlecznej, zależy jak słodko lubicie jeść)

JAK PRZYGOTOWAĆ?
Wyjmij lody z zamrażarki, żeby zmiękły w czasie przygotowań. Wyłóż dwulitrową misę do gotowania puddingów trzema warstwami plastikowej folii. Pokrój panettone na okrągłe kromki o grubości 2 cm, a następnie przekrój je na połówki. Obłóż wnętrze miski sześcioma kromkami, dociskając je tam, gdzie na siebie zachodzą. Skrop je Vin Santo i posmaruj dżemem malinowym grzbietem łyżki.
Nałóż do miski połowę lodów i wyrównaj łyżką powierzchnię. Rozsyp na niej pistacje, wiśnie i kandyzowane owoce, a następnie rozłóż na wierzchu plastry klementynki. Nałóż na wierzch drugą połowę lodów i szybko wyrównaj powierzchnię, zanim się roztopią. Przykryj je pozostałymi kromkami panettone, znów skrop je winem i szczelnie okryj plastikową folią. Dociśnij wszystko talerzem i wstaw na noc (albo dłużej) do zamrażarki.
30 minut przed podaniem, wyjmij bombkę z zamrażarki i wstaw do lodówki, aby nieco się ociepliła i łatwiej kroiła. Przed podaniem wsyp pokruszoną czekoladę do miski i oprzyj ją na rondlu z parującym wrzątkiem ustawionym na naprawdę małym ogniu. Kiedy czekolada będzie się topić, ostrożnie wyłóż bombkę na ładny talerz i zdejmij plastikową folię.
Zetrzyj do stopionej czekolady trochę skórki z drugiej klementynki i polej bombkę, żeby czekolada spłynęła, a deser prezentował się wyśmienicie.
Trzymajcie się przepisu, a wszystko będzie dobrze... GENIALNA!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

TAGLIATELLE Z PASTĄ Z KARCZOCHÓW

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Oto kolejny szybki przepis na makaron. Tagliatelle z pastą z karczochów, oliwą z oliwek, wędzonym łososiem i łyżką śmietany. Wszystko skropione sokiem z cytryny. Pastę z karczochów w małych słoiczkach dostaniecie w delikatesach. Jest delikatna, z odrobiną oliwy, lekko słona i idealnie komponuje się z dobrej jakości makaronem. Ja uwielbiam makaron Mediterranea - mają genialny smak i błyskawicznie się gotują, a do tego grubości i długości do wyboru, do koloru. Polecam. Musicie spróbować! :)

PROSTE MUFFINKI

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Przepis ten znalazłam w jakimś czasopiśmie kulinarnym będąc u mojej cioci, troszkę go przerobiłam i wyszło tak... LISTA ZAKUPÓW - na 12-15 muffinek: 2 i 1/2 mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki / kefiru lub mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 100g masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli JAK PRZYGOTOWAĆ? Potrzebne będą dwie miski. W jednej mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki: jajka, maślankę i roztopione masło. Do miski z suchymi składnikami dodajemy mokre i bardzo szybko mieszamy. Im krócej, tym lepiej. Wtedy babeczki będą puszyste. Trochę grudek w cieście może zostać. Do masy możecie dodać bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, wedle uznania. Masę przekładamy do formy muffinkowej - jeśli silikonowa, to od razu w formę, jeśli "zwykła blacha&q

NAJLEPSZE CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robię już od dawna. Robiłam je na różne sposoby i za każdym razem efekt był przepyszny! Co włożycie do środka, to Wasza sprawa i smak. Mogą to być: brzoskwinia, ananas, borówki, maliny, truskawki... Ciasto robi się BARDZO szybko, bez wysiłku, a smakuje... WYBORNIE. :) Do dzieła! LISTA ZAKUPÓW: 1x kostka masła 3x jajko 1 szklanka cukru 1x cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 szklanka borówki amerykańskiej JAK PRZYGOTOWAĆ? Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Następnie dodajemy resztę składników, na końcu ciepły tłuszcz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy owoce (można wcześniej oprószyć mąką) i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i obtoczonej bułką tartą kwadratowej blachy lub do tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym piek